dimecres, 14 de juliol del 2010

Atmosferes que ens envolten.



Aquest estiu, com cada any, ha començat altra vegada el Festival de Música d’Estiu. Es tracta de la 38ena edició, organitzat per la Junta Directiva de Joventuts Musicals de Ciutadella. Un any més, es desenvoluparà al Claustre del Seminari amb l’excepció del concert de l’orquestra de Cambra Illa de Menorca que s’oferirà a l’església del Socors i l’audició del Cor Juvenil Mundial que tindrà lloc a les pedreres de S’Hostal.


Aquest any, el festival va obrir les portes el 9 de juliol, i ahir, dia 13 de juliol, es va celebrar el segon concert a mà del pianista maonès Kiev Portella al qual vaig assistir amb molt de gust.


Atmosferes que ens envolten, el títol de l’audició, forma part d’un projecte en el qual Kiev Portell hi porta treballant ja fa temps i està basat en les sensacions, estats d’ànim que ell transforma en música. Per a mi va resultar un concert novedós ja que no es tractava d’un repertori de peces clàssiques, sinó d’una mescla de músiques de diferents estils: bandes sonores, new age, etc. que el pianista va saber interpretar amb una gran força expressiva.


El concert estava dividit en dues parts separades per un descans de mitja hora. A la primera part, Kiev ens va tocar obres basades en pel·lícules, i a la segona, obres basades en les sensacions d’una exposició de quadres que va compondre Modest Mussorgsky en memòria del seu amic el pintor Viktor Hartmann. Curiosament, de les deu peces que formen aquesta obra, Quadres d’una exposició, només tres dels deu quadres representats a la suite aparegueren realment a l'exposició de 1874. Així, no podem saber exactament a quina obra de Hartmann es refereix Mússorgski en cada cas, perquè molts dels quadres de Hartmann han desaparegut amb el pas del temps.


Kiev ens va sorprendre a tots amb la seva gran habilitat, força i expressivitat. Finalment, a requeriment del públic, es va acomiadar amb tres preludis de Chopin. Espectacular.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada